De schoolkrant van Norbertus!

Valentijns Historie

Valentijnsdag is een feestdag die jaarlijks op 14 februari wordt gevierd en wordt erkend als een dag van liefde en genegenheid tussen intieme metgezellen. De oorsprong van de feestdag is gehuld in mysterie en er zijn verschillende theorieën in overvloed, maar de meest populaire dateert uit het oude Romeinse rijk.

 

Tijdens de 3e eeuw na Christus verklaarde keizer Claudius II de oorlog en verbood hij alle huwelijken en verlovingen om meer soldaten in zijn leger te krijgen. Sint Valentijn, een christelijke priester, zag het lijden van jonge geliefden en trotseerde het verbod van de keizer door geheime huwelijken te sluiten. Toen zijn daden werden ontdekt, werd hij gevangengezet en ter dood veroordeeld.

 

Volgens de legende verrichtte Sint-Valentijn in de gevangenis wonderen en genas hij zieken, onder wie de dochter van zijn gevangenbewaarder. Voor zijn executie zou hij een brief aan de dochter hebben geschreven, ondertekend met “From your Valentine”, een uitdrukking die sindsdien is gebruikt. Sint-Valentijn werd uiteindelijk gemarteld en begraven op 14 februari, die bekend werd als Sint-Valentijnsdag.

 

In 496 na Christus riep paus Gelasius 14 februari uit tot een christelijke feestdag ter ere van Sint-Valentijn. Door de eeuwen heen evolueerde het feest en werd het geassocieerd met hoofse liefde en romantiek in de Middeleeuwen. In de 14e en 15e eeuw werd Valentijnsdag in Europa gevierd als een dag voor het uiten van liefde door middel van poëzie, muziek en het geven van geschenken, zoals bloemen en zoetwaren.

 

In de 18e en 19e eeuw was Valentijnsdag in de eerste plaats een viering van liefde tussen echtgenoten, en het was in deze tijd dat de traditie van het uitwisselen van liefdesbrieven en -kaarten populair werd. Tegenwoordig wordt Valentijnsdag in veel landen over de hele wereld gevierd en wordt het nog steeds geassocieerd met liefde en genegenheid, maar het is ook een lucratieve feestdag geworden voor detailhandelaren, met de verkoop van bloemen, chocolaatjes en geschenken die op 14 februari zijn hoogtepunt bereikt.

 

Kortom, de geschiedenis van Valentijnsdag is een rijk tapijt van legendes, tradities en culturele praktijken die zich door de eeuwen heen hebben ontwikkeld. Hoewel de exacte oorsprong van de feestdag onzeker is, blijft het een geliefde viering van liefde en genegenheid die mensen over de hele wereld vreugde blijft brengen.